آنچه در این مقاله میخوانید
محمدرضا نعمتیزاده
محمدرضا نعمتیزاده (متولد ۱۳۱۳، بوشهر، درگذشته ۱۳۶۷ ، بوشهر) مشهور به نیمای جنوب شاعر و نویسنده ایرانی بود. وی چهره ای برجسته و اثرگذار در شعر جنوب ایران شمرده می شود.
زندگی محمدرضا نعمتیزاده
محمدرضا نعمتیزاده، فرزند نورالله مغازهدار فرشفروشی، دهم اسفند سال ۱۳۱۳ در شهر بوشهر به دنیا آمد و در نوزدهم اسفندماه ۱۳۶۷ در شهر بوشهر نیز چشم از جهان فروبست. از دوران کودکی به شعر و شاعری علاقهمند شد. وی تحصیلات متوسطه را در دبیرستان سعادت بوشهر گذرانید و معلم شد. در جم، بندر دیلم، چاهکوتاه و بوشهر به تدریس پرداخت و در سال ۱۳۳۴ نخستین مجموعه شعر خود را به نام پس از سکوت با تخلص م. ن کاوه منتشر ساخت. در سال ۱۳۴۳ در رشته زبان و ادبیات انگلیسی از دانشسرای عالی تهران لیسانس گرفت. نعمتیزاده در گونههای مختلف شعر مهارت داشت. دوبیتی، غزل، رباعی، چهارپاره و منظومههای بلند در عروض نیمایی و عروض کلاسیک میسرود. از کتابهای او میتوان به فصل خاکستر که به همت همسرش بعد از فوت او منتشر شده اشاره کرد.
نیمای جنوب
فعالیتهای ادبی و اجتماعی محمدرضا نعمتیزاده
نعمتیزاده اولین شاعر جنوبی است که با شعر نیمایی آشنا شد و به استقبال شعر نیما رفت. وی از شاعران مطرح دهههای ۳۰، ۴۰ و ۵۰ بود و از وی شعرهای بسیاری در مطبوعات ادبی آن زمان به چاپ میرسید. نعمتیزاده در سال ۱۳۳۴ توانست اولین دفتر شعر خود «پس از سکوت» را چاپ و منتشر سازد. وی در کنار فعالیتهای ادبی به فعالیتهای سیاسی نیز میپرداخت به دلیل همین مبارزات سیاسی بارها توسط ساواک بازداشت و زندانی شد.
از نعمتیزاده پس از مرگ وی مجموعههای فصل خاکستر، کوچ و پس از سکوت تا کوچ به چاپ رسیده است.
بیشتر بخوانید: منوچهر آتشی
منوچهر آتشی دیگر شاعر بوشهری در مورد این شاعر میگوید: «دو تا همزاد بودیم، در واقع مثل یک نفر در دو لباس بودیم. هیچکس دیگه ای هم غیر از ما دو تا نبود که در بوشهر اساس کار رو خوب شروع کنه.» محسن پزشکیان نیز شعری به نام ای ابرهای عالم برای وی سروده است.
نمونهای از سرودههای وی:
در دل منی و باز دور و بیکرانه ای
دور از منی و با دلم هم آشیانه ای
دل به بیکرانه ها به دیدن تو پر زند
با صدای بالها، میان لب ترانهای
نعمتیزاده از جمله اولین شاعرانی بود که به استقبال شیوه نیمایی رفته و با این قبال نیز طبعآزمایی کرده است؛ از این رو برخی او را «نیمای جنوب» خواندهاند.
کتاب «پس از سکوت تا کوچ» در 480 صفحه و با شمارگان 500 نسخه، به قیمت 50 هزار تومان منتشر شده است.