آنچه در این مقاله میخوانید
معرفی بهترین غذاهای محلی بوشهر
مگر میشود به خطه پهناور جنوب سفر کرد و غرق در فرهنگ غنی آنجا نشد؟ مخصوصاً اگر پای غذاهای محلی بوشهر در میان باشد! خوراکیهای این دیار طعم و بویی دلپذیر دارند بهنحویکه از تستکردنشان لذت میبرید. تندی غذا با بوی خوش آن کاری میکند که سفر به بوشهر برایتان خاطرهانگیز شود. در این مقاله به شما میگوییم که محبوبترین غذاهای سنتی بوشهر چیست؛ پس تا انتها همراه ما باشید.
این پست بروز رسانی می شود!
■ میگوپلو
■ دال عدس
■ قیمه بوشهری
■ قلیهمیگو
■ للک یا گمنه
■ مجبوس (مکبوس)
■ مُی شور (ماهی شور)
■ یتیمچه (یتیمک)
■ دمپخت ماهی بوشهری
■ قلیهماهی
■ ماهی شکم پر
■ میگوسوخاری
■ میگوپلو
■ دسرهای بوشهری
■ رنگینک
■ حلوای انگشتپیچ
■ حلوای سرد بندو
■ لگیمات
■ نشا
■ نانهای بوشهری
■ کماچ
■ نان بلبل
■ گرده
میگوپلو
میگوپلو یکی از اصلیترین غذاهای محلی بوشهر است که حسابی شهرت دارد. این غذا که ترکیبی از میگو، برنج، رب گوجه، پیاز، سبزیها و ادویه است طعمی عالی دارد و بهعنوان یک غذای دریایی انرژی را به افراد هدیه میدهد. میگوپلو به دلیل داشتن میگو این ماهی دریایی مقوی غذایی باکیفیت و انرژیبخش محسوب میشود به همین دلیل در سفره ساکنین جنوب جایگاه ویژهای دارد. این غذا در کنار نوشیدنیهای مثل نوشابه و سبزی سرو میشود و تقریباً در اکثر رستورانها میتوانید آن را بیابید؛ لذا در صورت سفر به بوشهر پیداکردن میگوپلو کاری آسان است و در هر رستورانی میتوان آن را سفارش داد.
دال عدس
یکی دیگر از غذاهای سنتی بوشهر که در دیگر نقاط جنوب ایران هم طرفدار دارد دال عدس نامیده میشود. این غذای لذیذ که شبیه به سوپ درست میشود ترکیبی از دانههای عدس قرمز است که در حدود یک ساعت در آب همراه با رب گوجه پخته شده و ادویه به آن اضافه میشود. دال عدس ترکیبی از عدس قرمز، سیر، رب گوجه، لیموعمانی، پیاز و ادویه است و طبخی راحت دارد. در واقع همه مخلفات آن بهصورت یک جا در قابلمهای پر آب پخته شده و در نهایت کمی به شکل له شده در میآید. این غذا در فصل زمستان خوراکی گرم و لذیذی محسوب میشود و به دلیل طبخ آسان درستکردن آن راحت است.
قیمه بوشهری
این خوراک را تنها باید در بوشهر میل کنید! قیمه بوشهری از آن دسته غذاهایی است که مختص این منطقه است. این غذا مخلوطی از سیبزمینی، گوشت، لپه، زیره، لیموعمانی، رب گوجه و ادویه است. در قیمه بوشهری گوشت آن باید بهخوبی له شود بهنحویکه با زدن قاشق به آن کش بیاید. همچنین بد نیست بدانید که این غذا با شکر میل میشود و طعمی دلپذیر دارد.
قلیهمیگو
رسیدیم به یکی دیگر از مشهورترین غذاهای محلی بوشهر یعنی قلیهمیگو! اصلاً مگر میشود به جنوب ایران سفر کرد طعم این غذا را نچشید؟! بعد از تفریح و بازدید از جاهای دیدنی بوشهر، قلیهماهی بهترین گزینه برای وعدهغذایی است. قلیهمیگو خوراکی مختص جنوب است که میگو اصلیترین عنصر آن است. همچنین این غذا ترکیبی از تمرهندی، سبزی ماهی ادویه ماهی، روغن، سیر فراوان و ادویه است که بهخوبی طبخ شده و بوی فلفل و سیر آن شما را غافلگیر میکند. امروزه حتی در روستاهای استان بوشهر نیز قلیهمیگو بهعنوان یک غذای محلی طبخ شده و به فروش میرسد. به همین دلیل بهآسانی میتوانید آن را تهیه کنید. البته توصیه میکنیم که برای میلکردن یک قلیهمیگو لذیذ حتماً به یکی از رستورانهای باکیفیت شهر بروید و غذایی استاندارد نوش جان کنید.
دستور پخت: دستور پخت قلیه ماهی
للک یا گمنه
این غذا که با قلیه سرو میشود ترکیبی از آب (آب مرغ)، پیاز، بلغور گندم و روغن است. خوب است بدانید که للک یا گمنه بهصورت فله در فروشگاهها به فروش میرسد و میتوانید آن را خریده و خودتان هم درست کنیم. دانههای ریز گمنه طعم ترد دارند و همراه با خورشت میتوانند یک وعدهغذایی قوی محسوب میشود. این غذا که بیشتر توسط مردم محلی طبخ میشود کمتر در رستورانها به فروش میرسد و برای تهیه آن پیشنهاد میکنیم که سراغ مراکز بومگردی بروید.
مجبوس (مکبوس)
این غذا که ریشهای عربی دارد با ترکیب ادویه، پلو و مرغ به دست میآید. در تهیه مجبوس از مرغ، پیاز، برنج، گوجهفرنگی و ادویه استفاده میشود و برای صرف نهار میتواند گزینهای عالی باشد. همچنین در بسیاری از مهمانیها مجبوس سرو میشود و تمام خانوادههای بوشهری علاقه خاصی به این غذا دارند. مخصوصاً بعد از خرید از مراکز خرید بوشهر، خوردن این غذا بسیار دلپذیر خواهد بود؛ چراکه خستگی را از تن شما بیرون میآورد.
غذاهای محلی بوشهر را کافی است یک با امتحان کنید
مُی شور (ماهی شور)
ماهی شور از دیگر غذاهای سنتی بوشهر است که از خواباندن ماهی در نمک به دست میآید. درگذشته چون تکنولوژی کنونی و یخچال وجود نداشت ماهی را در خشک کرده و یا در نمک قرار میدادند. به همین دلیل در هنگام طبخ طعم شوری داشت و دلچسب بود. امروزه برای تهیه غذای ماهی شور باید از پنج ساعت از طبخ آن را در آب قرار داده تا نمک آن بهخوبی کم شود. سپس آن را پخته و یا سرخ میکنند.
یتیمچه (یتیمک)
یکی دیگر از غذاهای محلی بوشهر یتیمک یا یتیمچه نام دارد که در درستکردن آن از گوشت استفاده نمیشود. به همین دلیل آن را میتوان یک خوراکی رژیمی دانست که پخت سادهای دارد. همچنین به دلیل داشتن لوبیا پروتئین زیادی هم دارد و انرژی ازدسترفته افراد را به آنها برمیگرداند. در طبخ یتیمچه از بادمجان، پیاز، تمبر هندی، لوبیاچشمبلبلی و ادویه استفاده میشود. به همین دلیل طعم غالب بادمجان طعم خوبی به آن داده است. طرز تهیه یتیمک بسیار آسان است و حتی خودتان هم در منزل میتوانید آن را درست کنید.
دمپخت ماهی بوشهری
بوشهر به داشتن غذاهای تند معروف است؛ یکی از این خوراکیها دمپخت ماهی است. این خوراک خوشمزه با ماهی شیر، لوبیاچشمبلبلی، تمبر هندی، سیر، شنبلیله، رب گوجه و ادویه ماهی درست میشود و بسیار لذیذ است. دمپخت ماهی به دلیل داشتن فلفل طعم تندی دارد؛ لذا اگر به فلفل زیاد حساسیت دارید این غذا شاید چندان باب میل شما نباشد. به یاد داشته باشید که این خوراک یکی از محبوبترین غذاهای سنتی بوشهر است که در سفر به این دیار باید حتماً طعمش را چشید.
قلیهماهی
رسیدیم به یکی دیگر از غذاهای محلی بوشهر که همگان با آن آشنا هستیم. قلیهماهی یکی از خوشمزهترین خوراکیهای این دیار است که البته در استان هرمزگان و خوزستان نیز طبخ میشود. این غذا تشکیل شده از سبزی ماهی (شنبلیله و گشنیز) تمرهندی، روغن، ماهی، سیر زیاد و ادویه ماهی است. همچنین به دلیل داشتن فلفل طعمی نو و دلپذیر دارد. معمولاً در کنار قلیهماهی برنج نیز سرو میشود و بعضی بومیان آن را همراه با للک (گمنه) میل میکنند.
ماهی شکم پر
حتماً تا الان متوجه شدید که ماهی در سفره مردمان جنوب جایگاه ویژهای دارد. یکی دیگر از غذاهایی که در بوشهر با آبزیان درست میشود ماهی شکم پر نام دارد. این غذا معمولاً با ماهی حمام، ماهی سنگسر و یا حلوای سیاه درست میشود که همراه با ادویه، سیر و شنبلیله طبخ میشود. علاوهبرآن در تهیه ماهی شکم پر از زرشک، پیاز و کشمش هم استفاده میشود که درون شکم ماهی قرار گرفته و سپس آن را سرخ میکنند. بد نیست بدانید که درگذشته از رشتههای نازک برگ درخت خرما برای بستن شکم ماهی استفاده میکردند که امروزه رواج کمتری دارد. ماهی شکم پر بیشتر با پلو یا رشتهپلو سرو میشود و زینتبخش سفرههای جنوب است.
میگوسوخاری
از دیگر غذاهای محلی بوشهر میتوان به میگوسوخاری اشاره کرد که در مناطق دیگر هم رواج دارد. این غذا با تخممرغ، آرد سوخاری، جوششیرین، زعفران و نمک درست میشود و سپس میگو را در روغن سرخ میکنند. این خوراک بسیار ترد است و در کنار نوشیدنی و سس قرمز طعمی بسیار عالی پیدا میکند.
میگوپلو
اگر روزی گذرتان به بوشهر افتاد حتماً طعم میگوپلو را بچشید! این غذای خوشطعم و بو شامل میگو و سبزیها است که لابهلای برنج قرار میگیرد. همچنین ادویههای مخصوص به آن افزوده میشود و بوی خوبی به خود میگیرد. میگوپلو در اکثر رستورانهای بوشهر یافت میشود و در روستاهای این استان نیز میتوانید از مردم محلی این غذای لذیذ را بخرید.
دسرهای بوشهری
تا اینجا با غذاهای محلی بوشهر آشنا شدیم؛ ولی بد نیست تا کمی هم درباره شیرینیها و دسرهای این خطه بدانیم. در ادامه به معرفی شیرینیهای بوشهری میپردازیم تا در سفر به آنجا به دنبال خوشمزهترینها باشید.
رنگینک
یکی از دسرهای بوشهر که در ماه رمضان بیشتر از قبل سرو میشود رنگینک نامیده میشود. این شیرینی با خرما درست میشود و باتوجهبه سلیقه افراد تزیین میشود. رنگینک شکل و شمایلی شبیه به حلوا دارد و در طبخ آن از خرما، آرد، روغن، گردو و دارچین استفاده میشود. برای درستکردن رنگینک در ابتدا هسته خرما را خارج کرده و سپس مغز گردو را به آن اضافه میکنند. بعد از آن مواد را در روغن تفتداده و با دارچین تزیین میکنند. رنگینک همراه با چای طعمی دلپذیر به عصرانه میدهد و در مهمانیها انرژیبخش جمع محسوب میشود.
حلوای انگشتپیچ
یکی دیگر از شیرینیهای بوشهر انگشتپیچ است که بیشتر در عزاداریها استفاده میشود. این حلوا در سفرههای افطار اکثر مردم این منطقه وجود دارد و در بین خانوادهها پرطرفدار است. در تهیه انگشتپیچ از زعفران، شکر، روغن، گلاب و آرد استفاده میشود که بهصورت یک جا ترکیب شده و روی شعله کم هم زده میشود. در نهایت به شکل کشدار در میآید و آماده خوردن میشود.
حلوای سرد بندو
این نوع حلوا علاوه بر خرما بلغور گندم نیز دارد به همین دلیل آن را میتوان یکی متفاوتترین شیرینیهای بوشهر دانست. حلوای سرد بندو باکره آب شده و بلغور روی حرارت ملایم قرار داده میشود و سپس دوغ را آن اضافه میکنند. بعد از آن خرما با آرد بوداده را به مواد افزوده و ترکیب میکنند. در نهایت برای مدت کوتاهی آن را روی شعله کم ورز داده تا خود را بگیرد.
لگیمات
رسیدیم به یکی از مشهورترین شیرینیهای بوشهر یعنی لگیمات! این دسر بسیار شبیه به بامیه درست میشود و طرفداران زیادی دارد. ازآنجاییکه در تهیه لگیمات از خرما استفاده میشود میتوان آن را یک خوراکی مقوی دانست که به زنان باردار و کودکان بهشدت توصیه میشود. برای تهیه این خوراکی از مایهخمیر، تخممرغ، روغنمایع، نشاسته، شیره خرما و آرد گندم استفاده میشود. به همین دلیل بو و طعم عالی آن شما را مدهوش میکند.
نشا
نشا یکی دیگر دسرهای جنوبی است که به جز بوشهر در مناطق دیگر جنوبی ایران هم درست میشود. برای تهیه این دسر شیرین و زردرنگ از شکر، آب، گلاب، نشاسته و زعفران استفاده میشود. در واقع با ترکیب مواد و هم زدن آنها بر روی شعله گاز دسری زردرنگ و رقیق به دست میآید که باید برای ساعتی آن را در ظرف جداگانهای قرارداد. بعد از اینکه خنک شده و خود را گرفت آماده میلکردن میشود. نشا در عید فطر بهوفور در منازل ساکنین جنوب درست میشود و در بین کودکان محبوبیت فراوان دارد.
نانهای بوشهری
حالا که با غذاها و دسرهای بوشهری آشنا شدیم خوب است تا درباره نانهای این خطه نیز بدانیم. در ادامه به شما میگوییم که لذیذترین نانهای بوشهری کداماند.
کماچ
یکی از خوشطعمترین نانهای بوشهری کماج است که معمولاً برای افطار در ماه مبارک رمضان طبخ میشود. ترکیبات کماچ شامل آرد، تخممرغ، مایهخمیر، روغن، شکر و آب است. درگذشته کماج همراه با یکی دیگر از دسرهای این منطقه یعنی گرده سرو میشد؛ ولی امروزه از محبوبیت آن کاسته شده است.
نان بلبل
نان بلبل علاوه بر بوشهر در بعضی مناطق استان خوزستان هم درست میشود و در بین بومیان معروف است. این نان ترکیبی از خرما، آرد گندم و آب است که درون آن با سبزیها پر میشود. برای تهیه بلبل سبزیها معطر کوهی را در لابهلای خمیر گذاشته و آن را روی تابه قرار میدهند تا طلاییرنگ شود. بلبل میتواند یک عصرانه لذیذ باشد و شما را تا زمان سرو شام سیر نگه دارد.
گرده
یکی دیگر از محبوبترین خوراکیهای مختص بوشهر گرده است که در ماه رمضان بیش از بقیه ایام درست میشود. در تهیه گرده نیز از خرما استفاده میشود و مانند دیگر دسرهای بوشهری مقوی و پرکالری است. جالب است بدانید که شیرینی گرده در فهرست ملی میراثفرهنگی ناملموس به ثبت رسیده است و همگان با آن آشنا هستند. در طبخ گرده از خرما، آب، آرد گندم و کنجد استفاده میشود. همچنین معمولاً در کنار آن غذاهای ساده مثل نیمرو، شیر و پنیر سرو میشود؛ لذا میتوان گرده را بهعنوان صبحانهای لذیذ و پرطرفدار دانست.
غذاهای محلی بوشهر
منبع: